måndag 26 augusti 2013

Etapp 21 lördagen den 24/8 Gamle hamn upp till fiskeläge Helgumannen. En vandring på 10km och närmare 11km på cykel tillbaka till bilen vid Gamle hamn. Vi hade en härlig dag, först såg det ut som det skulle börja regna men istället blev det soligt och fint.

En vecka sedan senaste vandringen som var den längsta vi gjort hittills. Starten vid Broa på Fårö och upp till Gamle hamn, efter den etappen låg jag till sängs hela måndagen och resten av veckan var min ork nedsatt på sparläge, så vis av den erfarenheten ska inte vandringarna bli så långa framöver.
Dagens etapp från Gamle hamn upp till Helgumannens fiskeläge och tillbaka är på 20,9km dessutom går cykelturen tillbaka till bilen på asfalterade vägar.


 
Vid Gamle hamn finns det en bra parkering, går du till vänster när du går ner mot havet kommer du så småningom till skoutställningen som jag skrev om i etapp 20. Väljer du att gå till höger när du går ner mot havet så kommer du först fram till S:t Olofs kyrkoruin och det kan jag säga att det var bara ett stenröse ingenting att se, men historien om kyrkan finns att läsa där. Fortsätter man vidare fram på stranden så finns det en skylt till självaste Gamle hamn och ja det är en liten liten sjö/göl med vatten inte heller det mycket att se men intressant läsning om hamnen.
 
Hela detta område är naturreservat.
Dagen i dag var det märkligt väder, när vi åkte hemifrån Visby var det sol men när vi kom upp till Fårö hängde tunga regnmoln över oss, men vi höll tummarna och hoppades att molnen skulle blåsa bort ut över havet. Det är ofta så här på Gotland att vädret skiftar fort och det kan även skilja en hel del från norr till söder och även väster till öster ut med kusten.
Här är den berömda rauken hunden, visst ser man att det är en hund som vänder huvudet bakåt och kollar in läget. En del kallar denna rauk för kaffepannan men då undrar jag vad de haft i sitt kaffe, kanske en kask :-) nej en kaffepanna ser den då inte ut som. Här var det ett bröllop i dag så det blev inte att vandra ner till raukområdet utan vi tittade på det lite från sidan.
Strandkanten är så vacker.
Här när vi gick in till Gamle hamn från den bortre änden av hamnen, vi missade skylten ner till hamnen först. Ja hamnen är  det inte mycket kvar av annat än en liten göl med vatten, men det var väldigt vacker gulgrön mossa som växte där så platsen kändes lite trolsk.
Cykla på Gotland är populärt, det finns inga direkta stora backar och i Visby när man kommer som turist finns det flera företag som hyr ut cyklar för en dag eller en vecka eller mer.
Här regnmolnet som hängde över våra huvuden när vi startade vandringen.
 
S:t Olofs Kyrka var ett litet kapell med omgivande kyrkogård. Kapellet var byggt av trä. Vallarna som utgör kapellets grund är omkring tre meter breda och en halv meter höga. Det sätts i samband med Olof den heliges besök på Gotland i början av 1000-talet, han var kung av Norge och är landets nationalhelgon. På kyrkogården finns flera gravar i form av ytliga stenkistor, men för mig såg allt ut som en enda stor stenhög 
Gamle hamn som ligger bakom oss nu. Nästan hela denna sträcka upp mot Helgumannen är stenstrand, man blir ganska trött i fötterna efter ett tag när man går på sten.
 
Gotland kallas också för Kalkstens Hawaii ett ganska passande namn :-)
Tänk att det kan växa mitt i all denna sten, som här en liten blomma som kämpar sig upp mot ljuset.
Här är Lauters fiskeläge. Ett mycket välskött sådant och som helt klart levde.
Har ni sett vilken vackert lagd stenmur, jag som har lärt mig lägga stenmurar ser på alla murar jag passerar, och denna är mycket vacker och bra lagd. Det är också så att det finns inte en mur som är lik den andra. Dessutom hade de förr så att när man la sin mur hade man sin bomarkering i muren, beroende på hur man la upp stenen så som här där stora stenar hela vägen längst ner eller att man la in runda stenar och ett visst antal sådana på rad så visste man vems marker man passerade.
Här ute i vattenbrynet har vi Storskarv, det är i alla fall vad jag tror. Det var lite väl långt bort för att kunna se tydligt. En av dem står och torkar fjäderdräkten helt blixt stilla, nästan så man kan tro att det är en konstgjord fågel. De lever givetvis på fisk men kan även ta andra fågelungar. Skarven har ingen naturlig fiende och jag vet i vissa delar av Sverige har den förökat sig i så stora mängder så den blivit ett problem, ungefär så som Kanadagåsen också har blivit.
Strandängar passerade vi i dag också där lammen betade.

Här en annan mur, också den fin.
Här var klätterstöttan helt trasig, vi fick gå vidare och hoppas på att kunna komma vidare framåt.
  Efter en stund hittade vi denna grind som vi kunde klättra över, så vi kunde fortsätta vår vandring.
Trasig klätterstätta och bilden till höger är den gamla tullvaktarbostaden vid Lauterhorns hamn.
Framåt Fårö ligger på land.
Norr om Lauterhorns hamn.
Inga stora raukar ännu men snart kommer de dyka upp, men gott om sten är det i alla fall.
De första raukarna i ett långt band av raukar här på den västra sidan av Fårö.
Spännande kryp in mellan raukarna.
Nedan för klinten finns det en stig man kan gå.
 En vacker sten, detta blir nog en målning så småningom.
Det var ganska många personer som var ute i dag och fiskade med kastspö här ute vid raukarna. Lax är en delikat fisk som man kan få på kroken om man har tur. Hit vill jag upp en dag och ha fiskespöet med mig, tyvärr har jag inte fiskat en endaste gång denna sommar.
Månlandskapet vid raukområdet här på västra sidan.
Utmed hela kusten har de asfalterat den gamla vägen, och det är tur det för det är ett stort tryck med bilar och turistbussar här uppe på högsommaren. Då kan det vara riktiga köer på vägen här. För oss är det perfekt då vi ska cykla på den här vägen tillbaka till vår bil i Gamle hamn.
 
Färistar finns det många av här på Gotland. De håller lammen där de ska vara och vi slipper ha massa grindar som ska öppnas och stängas hela tiden och med det risken att någon glömmer stänga grinden efter sig. Detta var en smart uppfinning av den som kom på detta för länge sedan.
Nu har vi kommit fram till vårt slutmål Helgumannens fiskeläge, idag var det ett bröllop här nere så vi ville inte klampa in  för mycket, tog några få kort och sedan blev det cykeltramp på närmare 11km.
 
 Brudparets fina bil som de åker med, och en söt liten brudnäbb.
 Så vackert, det är kul att se att inte båtarna ligger och dör.
Här några bodar, den bortersta är nytjärad och fin, så gott det luktar när man kommer till ett bulhus eller bod och får känna den lukten. Den mittersta boden är det nog ett tag sedan den tjärades och den tredje boden är också vanlig här på Gotland, den är byggd av kalksten och sedan lerade väggar på det och sedan vitkalkade. I den bortersta bodens fönster syns jag med kameran.
Cykeltur tillbaka till bilen och Pippi satt i cykelkorgen. Totalt med dagens etapp har vi vandrat och lite cyklat närmare 23 mil sedan starten den 1/6 i år. Jag/Kalle har vardera bränt ca 22.000 kalorier och vågen visar ca 5-6 kg mindre för oss båda. Bra bieffekt av vandrandet !
 
Den här fina väderkvarnen får komma med här men den står faktiskt på Fårösunds sidan, men ljuset föll så vackert på den när vi passerade och så 2 cyklar vars skugga föll på väggen.


2 kommentarer:

  1. Varför åka till Hawaii när motsvarande finns i närheten. Kalkstenshawaii - haha, det var länge sen jag hörde det namnet. Det var skönt att ni gick denna etapp efter den värsta turistsäsongen då horder av fastlänningar klättrar på raukarna och det är bilkö på vägen. Fina bilder som vanligt. Ser fram mot nästa rapport.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle, ja nästa etapp blir till helgen hoppas vi, bara det fina vädret håller i sig. Då blir det vandring från Helgumannen och framåt någon mil eller kanske två :-)

      Radera