Denna etapp kändes lite motigt att börja gå då vi befarade att det skulle bli som förra gången med otillgänglig mark och massa vass och att vi kanske skulle få bryta vandringen.
Vi startade vid Sandviken som ligger vid Bungenäs udden, det finns ett Sandviken på Östergarns landet också men dit har vi inte kommit än. Vi åkte ner via vägen som går förbi gården Mattise sedan vidare ner till sista korsningen där svängde vi vänster och sedan första höger efter ca 100 meter.
Vi åkte så långt som vägen gick och tillslut kom vi ner till vattnet, och här gick det faktiskt bra att gå, det var bara ett staket som vi var tvungna att klättra över in i en lammhage där vi började vår vandring framåt mellan alla lammen.
Så här såg det ut där vi startade, en liten brygga ut i vattnet och en båt. Till vänster på andra sidan är badviken som de rensat upp vid som vi såg på förra vandringen och till höger på andra sidan ligger Bungenäs
Framåt här ska vi gå.
Där på andra sidan ligger Bungenäs med caféet och den gamla Konsumaffären.
Vi hittade skelettet efter ett lamm, här är revbenen.
Gissa bajset, älg, varg eller lamm. Lamm är rätta svaret, på Gotland finns inte älgar eller varg.
Till för drygt 20 år sedan fanns det inte heller rådjur här på ön, men dessa blev illegalt inplanterade utav ett antal jägare som tog hit ett 60 tal rådjur från fastlandet innan lagen om förbud mot inplantering trädde i kraft 1990.
Jag vet vad jag tycker om detta, en sak är säker och det är att olyckorna i trafiken på grund av krock med rådjur fanns inte tidigare och tyvärr ökar antalet krockar på grund av detta varje år. Totalt 2012: 249 stycken och året innan 2011: 121 stycken, källa från polisen. Rådjuren har ingen naturlig fiende på ön annat än jägarna så olyckorna lär fortsätta öka och i dag har de 60 djuren blivit runt 4500.
Fjädrar efter en död fågel och jag kan inte säga vilken sort, bara att den var stor.
Detta tror vi är bröstbenet från en svan.
Härlig strand och en mycket varm dag, skönt att vara ute igen. Nu blir det endast vandring på helgerna då Kalles semester är slut och jag också har fullt upp i veckorna. Lite tråkigt då vi nu är vana att vandra flera gånger i veckan.
Tur det finns lamm som betar av nere vid stränderna, dessutom är det trevligt att träffa på dem.
Skelett från lamm. Revben och en ryggkota.
En vacker strandremsa men många lamm.
Helt plötsligt ett hus långt där borta.
Här kan man se ur det växer igen, dessa foton är på andra sidan staketet här finns inga lamm.
En optimistjolle som numera kan kallas pessimistjolle.
Här är två Bondestugor som man kan hyra. Jag har själv hyrt en sådan för några år sedan och kan varmt rekommendera att hyra en Bondestuga. De finns runt om på hela ön och de håller hög standard.
En fodermatare på sniskan och en mycket liten fågel en lövsångare, den är en av Sveriges vanligaste fåglar. Den blev troligen trampad på så den dog när vi kom gående i gräset där den tryckte, den var fortfarande varm. ledsamt men vi visade den aktning och la den fint i gräset med en liten blomma vid bröstet. Allt levande har samma värde.
Utmed vår väg dyker både det en och det andra upp, här ett stort rör, troligen ett avlopps. Till vänster dessa silverfärgade blad som växer som en matta, tyvärr kan jag inte komma på vad de heter.
Här låg det några stugor bara en smal väg mellan stranden och dem. En brygga och en solstol på den, en härlig plats att bara sitta och koppla av och njuta av naturen.
Här kan man tydligt se hur det håller på att växa igen, all denna vass, just här mynnade en liten bäck ut i havet, men inte kan man se mycket av bäcken.
Det enkla kan vara så vackert.
Total grönska och tyvärr rejält snårigt. Mycket revor av bl.a. salmbär, rosor och annat som rev sönder våra ben och armar, men vad gör man inte för att lyckas ta sig runt denna vackra ö.
Här en vacker trädsvamp, färgerna var ännu mer mustiga.
Här hänger det till och med ner lianer från träden.
Här en liten stig över en glänta i skogen. Bild två kraftig växtlighet i strandkanten.
Älggräset är så vackert, det ser ut som små skogsälvor som flyger fram.
Här ser man tydligt hur växtligheten tar över. Släken från i år som ligger och täpper igen, nästa år lär det börja växa gräs och annat på den biten och året därpå byggs det på med lika mycket till.
Döda träd är vackra men de är också fantastiska bra platser för fåglarna att ha sina bon i, här ett fågelbo, när jag kikade in så var det ordentligt bäddat med löv och hår från lamm.
Det ser nästan ut som ett urdjur från dinosauriernas tid.
Åter igen ett minne från militären.
Nu närmar vi oss ett fiskeläge.
Här betar lammen vid strandkanten, jag undrar om ett lamm kan tycka att det är vackert på en plats.
En liten söt husvagn den ser ut som den är hopvikbar, nästan så jag kunde se Kalle Anka och Kajsa Anka kliva ut ur den :-)
Vissa saker blir bara vackrare ju äldre och väderbitna de blir.
Kikade in genom fönstret till en av bodarna, mysigt ställe att vara på mellan man går ut för att fiska.
Storboden med en egen bardisk, här är det nog roligt att vara på grillfest.
Ja ha här kan man grilla och hugga ved medan någon annan diskar eller filear fisk runt hörnet och så har man sällskap av lammen.
Filéknivarna ligger redo och glasen står i diskbaljan, men inte en människa syntes till.
En gammal fyr fanns det också här och en mycket vacker tall.
Vad kan man hitta vid en fyr, jo en död fladdermus, denna är den Nordiska fladdermusen, titta vad söt den är, vilka små gulliga tår.
I Sverige finns 19 olika arter, de finns i hela Sverige och alla är insektsätare, det finns alltså inga blodsugande fladdermöss i Sverige. 6 av dem är utrotningshotade, sedan 1986 är alla fridlysta.
De är en mycket gammal djurgrupp, fossiler visar att de inte
har förändrats under de senaste 50 miljoner åren och de orienterar sig i mörkret med hjälp av ultraljud, som de skickar ut genom munnen eller genom nosen. När ljuden träffar ett föremål studsar de tillbaka.
Ekona uppfattas av fladdermössens känsliga hörselorgan och talar om vad
det är för föremål som finns i dess väg.
Fladdermöss kan bli mellan 10 och 20 år. Djuren gör nytta
genom att äta bl.a skadegörande insekter.
Små runda söta öron och den lilla nosen, tyvärr blev kortet suddigt men jag ville ha det med ändå.
Det bor nog en hel del fladdermöss i den här gamla fyren.
Lamm på bete.
Det är av yttersta vikt att man låser igen de grindar man passerar så inte eventuella lamm kan smita ut, med respekt till bönderna. Bild två, titta ett dinosaurieägg :-)
Ormbär, växer i lundar och mullrika skogar , den finns i hela Sverige.
Trevlig läsning igen. Hoppas ni fortsätter efter kusten söderut. Ser fram mot höstbilder från Kyllaj och Furillen.
SvaraRaderaHej Olle vad roligt att du tittar in :-) höstbilder kommer från Kyllaj och Furillen. Jag håller på med att skriva etapp 20 nu, Kalle och jag gick i helgen, men nu har vi börjat vandra på Fårö, vi gick från Broa till Gammelhamn en sträcka på 16km sedan cykel på en mil till Broa och bilen.
RaderaNu blir det Fårö de närmaste helgerna, där råder stilla lugnet nu när alla turisterna gett sig hem så skönt :-)