lördag 21 september 2013

Etapp 23 lördagen den 14/9 Från Langhammarsraukfält vidare runt hela udden ner till Grunnsänden, upp till Langhammarsgård och vidare upp till bilen. En sträcka på 5,56km.

Oj vad det blåste i dag inte så kul, visserligen inte kalla vindar men det känns av ändå, speciellt för mig som har problem med lederna :-/ ja ja vad gör man ? Jo man tänker om :-) det fick bli en kortare vandring i dag. En sak har jag i alla fall lärt mig under åren och det är att allt inte behöver vara hugget i sten utan livet blir lättare och roligare om man är öppen för ändringar och inte ser som detta i dag som nederlag utan istället som en seger att jag i alla fall kom ut en stund på vandring.
Färjan över från Fårösund till Bro på Fårö.
En livboj kan vara bra att ha vid nöd.
Langhammarskusten, man kan tydligt se hur strandkanten blivit större med åren.
Raukområdet vid Langhammars, raukarna kanske inte ser så stora ut på denna bild, men bilden under kan man se ett barn och vuxen vid vattnet och då ser man tydligt hur stora dessa är.
Drygt ett 50-tal raukar finns i detta område, den del av dem är mer än 8 m höga och formade som bildstoder. Raukområdet på Langhammar är utan tvekan ett av Gotlands vackraste!
Glada Karin och Pippilotta trivs på vandring, men i dag blåste det ordentligt men vad gör väl det när solen skiner och det är varma vindar. Klart vi ger oss ut då, även om mina leder inte mår bra av blåsten men det är i morgon det som värken kommer vara värre inte i dag.

En fossil av en liten snäcka och ett längre avtryck av något som jag inte vet namnet på.

Ett vidunderligt vackert landskap, om än väldigt blåsigt i dag på vår vandring.

Det är så vackra färger på stenarna av lavar och mossor. Den vänstra bilden ska jag prova på att måla i akvarell tror det kan bli en fin tavla. 
Det finns fossiler i varenda sten, det är bara att stanna upp och titta lite mer ingående.

Denna jättefossil hittade vi nere vid strandbrynet, tänk vad havets vågor kan kasta upp på land.
Langhammars området har savannlandskap, talldungar, karga hedartade ytor och mindre områden med lite frodigare strandängar.
En ensligt belägen fiskebod, tillhör troligen gården Langhammars.


Så vackert träet i bodarna blir när naturen sköter sitt. Den nya dörren kommer också ha fått den gråa färgen tills nästa höst.
Några ankare och andra redskap. Jag kan tycka att det är väldigt vackra att titta på.
En fin brygga.

Skrotupplag tycker jag mycket om det finns ofta fina motiv i skräpet.
En vacker och tålig Oxel växer det bland stenarna. Oxlar klarar att växa där det är karga marker och blåsigt.
Torkad släke mot vita kalkstenen, är vackert.

Här en strandäng där lammen håller till, nu var det torrt men jag kan tänka mig hur vått det är här när det varit en regnig sommar. Vi har haft extremt lite regn denna sommar.
Ett vackert hjärta fann jag på en stig vi gick, jag ångrar att jag inte lät det följa med hem, ja nu har vi kommit fram till bilen efter dagens vandring och jag slår av RunKeeper, som vi alltid har på så vi kan få hur långt vi gått och kartbilden som jag lägger in här i bloggen.
Många fina stenstunar finns det på Fårö.

Så här såg vandringen ut i dag.

2 kommentarer:

  1. Gud så vackert och ensligt det är på Fårö. Jag gillar platser där man liksom får vara ensam med havet. Jag måste nog lägga in en semester på Gotland nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Fårö är ödsligt men det är många andra platser också på Gotland, bara man kommer hit under rätt tid. Högsommar på Fårö då är det inte ödsligt, då rullar den ena efter den andra turistbussen här vid raukarna. Det kan till och med vara bilköer. Så Mirjam vill du komma hit för lugnet, kom då på våren eller i början av sommaren eller ännu hellre sensommaren. Då är det varmt i luften och även varmt i havet om man vill bada :-)

      Radera