måndag 8 september 2014

Etapp 42 den 24/8 2014. Vi startade vid Barläst gamla kalkindustri och gick fram mot Slite.

I dag blev det en del bilkörning mellan de olika stoppen på vägen :-) Vissa sträckor var det mycket vass och vi kunde inte gå utmed stranden, så det fick bli bilen på små vägar framåt mot Slite.
Jag hade ganska ont i mitt knä, tyvärr så har jag inte blivit så mycket bättre i det utan snarare sämre. Jag ger inte upp mitt vandrande för det, runt hela Gotland ska jag på ett eller annat vis och bilen är bra vissa sträckor.

Vi började vår vandring nere vid Barläst gamla kalkbruk. Under 1700-talet ägdes det av Strandridaren Johan Ahlbom och var i släktens ägo i flera generationer. Kalkbruket upphörde 1907. Det finns ett informativt litet häfte i brevlådan vid grinden in till kalkbruket, mycket information att läsa finns i det. Kom ihåg att lägga tillbaka det innan ni åker därifrån bara.
Till vänster syns den fyrkantiga ugnen som troligen är från början av 1700-talet. Den runda byggnaden på vänster sida är den äldsta ugnen den är från mitten av 1600-talet. Ladan till höger är från 1830-talet.

Här till vänster syns en Baskista, den har tillhört skeppsvarvet på platsen. I den ångades plank så att dessa kunde böjas för att passa skeppens bordläggning. 

Den sexkantiga ugnen är en schaktugn. Den Byggdes 1882 och var i bruk fram till 1907 då bruket lades ner. I schaktugnen fyllde man upp med ved och sten i den övre delen i skorstenen och den färdigbrända stenen plockades ut ur luckor i den nedre delen.
Ni ser att ugnen är ganska hög.
Här fanns det också ett vackert bostadshus inne på området. Tänk att få bo där, härligt men det gäller att man inte är mörkrädd, jag kan tänka mig att det verkligen är becksvart på kvällarna.
Ytterligare ett litet fint hus vid Barläst.
Jag är mycket svag för fina alléer.
Nu är hösten på ingång, rönnbären och oxelbären hänger röda på grenarna och mitt i såg jag denna fint röda vagn som matchar de röda bären. Nu är vi i bilen på väg mot Slite.
Strax norr om Slite Finns det en udde som sticker ut. Dit var vi givetvis tvungna ut och titta vid.
Här har Cementa en stuga. Jag gissar att den är till de anställda på Cementa. Efter detta får vi in mot Slite och stannade vid småbåtshamnen och fiskebodarna.
Även i Slite finns de små fiskebodarna på rad.

Riktigt snygga färger tycker jag.
Cementas stora industri ligger alldeles nära det gröna.
Kastanjerna har vuxit sig stora nu så härs års.

Fantastisk alle med murgröna, och en port som står på glänt är alltid spännande.

Vacker entré och trappa upp till det stora huset.
Vacker trappa upp till porten på den stora pampiga disponent villan.

Ett gammalt ankare.
En vacker gammal lada.

Växthus med en stor vindruvsstock.
Storgatan som går genom Cementas anläggning. Öde så här på helgen, bara någon enstaka bil som passerade. Dystert område måste jag säga, visst väldigt intressant att fotografera då det är mycket olika vinklar, former och skuggor men inte upplyftande direkt.
Runda skorstenar har vi flera stycken här.

Ännu mer vinklar och former, stort område är det och många olika tidsepoker kan man se här.
Vissa av miljöerna är som tagna ur ett dataspel, där fiender smyger på varandra.
Vilka hemska baracker, var det här som Ryssarna bodde när de byggde kajen tro.
Röda Korset har en Kupan butik här i Slite, de har även litet café i lokalen.
Det gamla hotellet Kolhögen, hur kan man ha ett sådant namn på ett hotell, det låter inte vidare inbjudande. Det såg ut som det är nedlagt, nä det kan inte vara höjden att ta in och bo där.
Här fanns det i alla fall en butik som inte lagt ner.
Ganska snygg form på byggnaden kan jag tycka.
En jättelik kran, tror den användes när Ryssarna byggde pipelinen för deras gasledning som ligger på botten i Östersjön, strax utanför Gotlands kust.
Parken i Slite som ligger nedanför Slitebadens Hotell. En fin liten park.
Slite hamn. Här kan man hitta en del båtar och bland annat kustbevakningens båtar.
I detta hus ligger Slite Sjöfartsmuseum.

Slite vattentorn.
Kustbevakningens båtar.
Här en annan båt, ja det är helt otroligt när man ser den att med båtar som denna, tog sig flyktingarna från Baltikum sig över Östersjön under 1943-1944 till Sverige, allt för att överleva kriget och rädda sina barn. En hel del om detta kan man läsa inne på Sjöfartsmuseet.
Här i Slite finns det även ett stenhuggeri. De levererar sten till hela Sverige och många kontor och banker i Stockholm tex har fina marmorgolv som är Slitemarmor.
Sjöfartsmuseet, när den lilla gubben står ute är det öppet. Här kan man gå länge länge och titta på och läsa massor av fakta och historia.

 Slitebaden. Det stora hotellet och restaurangen som hade sina glansdagar runt 50-60 talet.
Utsikten från lotsbacken.
Lotsens bostad. Där har man fin utsikt, men det kan nog vara ganska blåsigt när höstvindarna drar i.
Slites Strandridaregård. Tyvärr vet jag inget om hur gammal den är.

Parken nere vid Slites strand och Elsas kiosk. Visst är den grann i färgen.
Här är strandcaféet som har öppet på sommaren, en vacker liten byggnad.
Slite har en lång fin sandstrand och dessutom är den långgrund, perfekt för barnfamiljer.
Ännu kan man gå i sandaler, så varmt och skönt är är det. Hoppas verkligen värmen håller i sig länge.
Vad har vi här då ? Jo min favorit, en anslagstavla. Här kan man läsa att man kan köpa ved i säck, och att man kan spela tennis på någon av banorna som finns här. Dessutom har det varit en hel del uppträdanden under sommaren bla det här på Gotland mycket kända Smaklösa.
Slites campings reception. Fortfarande är det en del husvagnar och tält kvar och glass kan man köpa.
Nu har vi kommit bort till Slite strandby med nya stugor vid vattnet, tätt står de på rad. Här kan man köpa sig en liten stuga, eller hyra en stuga för en vecka eller två.
Bangolf finns det också här på campingen, men den känns väldigt plastig för mig, nä den var inte i min smak alls. Jag skulle nog aldrig vilja sätta mig i någon av de stugor som står här, de står så tätt, men det är jag det. De är moderna och passar säkert andra som handen i handsken.

Härliga och tåliga vresrosor. Blommor som är stora, blommar länge och dessutom doftar gott, ja jag höll på att glömma, de får fantastiskt stora och fina nypon till hösten. Sådana här ska jag plantera i min egen trädgård, jag ska ha det lättskött i det blir det med sådana här rosor.
Här får ni numret till de som kör ut till Enholmen, ön utanför Slite som tidigare var militärens och som de nu lämnat. Där ute finns det en försvarsfästning, och det finns en hel del framtidsplaner för den ön, ska bli intressant att se utvecklingen där ute.
Entrén till Slite Strandby med alla dessa små stugor att hyra. Här finns en restaurang också, men jag vet inte alls hur maten är här då vi kom hit när säsongen är över.
Slutligen tog vi bilen upp till det största brottet i Slite. Brottet delar av orten i två halvor och under den stora huvudvägen som går vidare upp mot Lärbro går det en tunnel för maskinerna och det utvunna materialet. Här startade man kalkbrytning redan 1919.
Et del av det stora brottet i Slite.
De otroligt stora lastmaskinerna ser ut som små leksaksbilar.
Matte vad gör du ?
Stigen på den gamla järnvägsvallen. Här kan man vandra ut till den gamla bron som tågen gick över.
Det är väldigt vackert där ute, på ena sidan tittar man mot de sjuströmmarna och den lilla båtplatsen. Åt andra hållet ser man ut över Bogeviken.
Titta så vackert det är ute vid bron, det gamla och slitna kan vara bra vackert.
Den lilla båtplatsen vid Sjuströmmar.
En fin båt vid Sjuströmmar.
Den lilla båtplatsen, en fin liten plats.
Här en karta över de sju strömmarna, och vad de heter. Uppifrån: Nydjup, Gajrel, Guten, Sedan kan jag inte se namnet på de två kommande tror kanske Apisteln och Enström och den näst sista Stenström och den sista Nyström.
Här ser ni hur vi gick och åkte i dag. Glöm bort biten från Slite in till Visby :-D jag glömde stänga av Runkeeper innan hemfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar