Vandringen startade vid Stora Gåsemora och vi vandrade fram till Alnäsudden en sträcka på 7,3km inte så långt men nu har vi haft ett långt uppehåll över jul och nyårshelger, dessutom blåste det väldigt mycket i dag så det var ingen fröjd att gå vid havet då det ven ganska bra runt öronen.
Skönt att komma ut men lagom med en kort vandring.
Gåsemora gård i ryggen och på väg ner till stranden.
I dag är det gäss på vågorna!
Gäller att hålla i mössan.
Den här stugan kan man hyra för kortare eller längre tid. Här ska Kalle och jag bo en helg i vår. Ska bli härligt att bara vara vi mitt här ute i naturen och med havet några meter ifrån huset.
Båtar uppdragna på land, vackra färger så här när naturen i sig är som lugnast i sina färger.
Smart funktion på grinden.
Fiskebod.
Med båten liggandes nedanför vid vattnet.
Å här skulle jag kunna tänka mig att bo, ensligt bort för sig själv i naturen, där huset flyter in i naturen. en brasa som sprakar en god bok och tända ljus, och så höstvindarna som drar i hustaket.
Svanarna som är ute i vågorna, tänk vad tåliga de är alla sjöfåglar. En människa ute i vattnet i dessa vågor och kyla skulle duka under ganska snart.Vi människor är inte så stora på jorden som vi ofta tror.
Ja vad kan man då stöta på när man är ute och vandrar ? jo en kyrkogård för en bangolfbana.
Vissa saker är riktigt vackra på nära håll.
Vågbrytare av gamla bangolfbanor.
I dag har vi varit ensamma på vår väg, ja som för det mesta. Ytterst sällan vi träffar på några andra på vår väg utmed kusten. Nu är vi snart framme vid Kalkugnen vid Västerrev, den är 8 meter hög och den har upptill 3 meter tjocka murar. Man kunde bränna 29 läster kalk i taget, måttet läst har varierat under tiderna men mellan 2-4 kubikmeter kalk var det per läst.
Ren kalksten kan man hetta upp till 1000 grader och då får man osläckt kalk, den i sin tur blötlägger man och då sprängs stenarna sönder och blir släckt kalk. Den släckta kalken användes som murbruk så har man gjort sedan medeltiden till våra dagar. Ugnen eldades dygnet runt i 3-4 dagar och viktigt var att värmen hölls, det gick åt mycket stora mängder ved, varje vedklabb var 2 meter lång.
De första ugnarna på Fårö byggdes vid Lauter ca 1665. Det man vet är att denna ugn här vid Västerrev fanns 1855 och ägdes av kalkpatronen F. F. Schenholm, 1861 övertogs den av Gustav Emanuel Govenius från Sala och han i sin tur lämnade ön 1865 så ugnen var inte länge i bruk.
Hamnen för den brända kalklastningen.
Mycket gamla fiskebodar.
En vacker gammal gård. En stor fin lada med agtak.
Kor som betar ute i strandhagarna, och längst där nere vid vattnet ligger huset vi ska bo i över en helg i vår.
Nu är vi tillbaka på gården Stora Gåsemora.
Stora Gåsemoras kvarn som man också kan bo i om man vill.
Bulhuset med sina 2 lägenheter för uthyrning.
Jag längta redan till att få komma tillbaka till denna fantastiska plats.
Hej, Karin! Vackra bilder, härligt och man ser det "ruffiga" vädret som Fårö bjöd er på den dagen. Vilken kamera har du? / Anita
SvaraRaderaHej Anita jag har en stor systemkamera Canon men den är inte min favorit utan det är min lilla kamera som jag kan ha i fickan, det är en FinePix från Fujifilm som jag tagit de allra flesta fotona med och ibland tar jag även en del kort med min Iphone :-)
SvaraRaderaKram
Hej Karin,
SvaraRaderajag vill så väldig gärna bo i ett av dom hus du har plåtat och säger det är är möjlig att hyra. Tror du jag kan få vet vad det heter? Här är min mailadress marion.jaklin@gmail.com Hade varit väldig tacksam!:)
Hilsen Marion Jaklin
Hej har skickat ett mail till dig Marion :-)
RaderaHoppas du kommer till klarhet, annars hör av dig igen.
Kul att du tittar in på min vandring och välkommen in igen.
Hälsningar från Glada Karin